Saturday, July 17, 2010

sediakan payung sebelum hujan...

laptop precious yg kedua.yg pertama dulu dah tamat riwayat :)

laptop baru my bujang...

acer~update itu dan ini around rm2500 jugak.

terfikir jugak dihati combi dan huby,bagaimana jika ada anak-anak kita yg pintar tapi parent tak mampu nak tampung pembelajaran dikolej atau uni.bukan sikit beb,semua pun duit.nak beli baju,seluar,buku,pen,beg dan sebagainya.ditambah lagi dengan tambang kapal terbang,bas, teksi,duit minyak kereta,hotel,mkn dan minum semasa menghantar anak-anak.

walaupun nanti anak-anak diberi pinjaman PTPTN namun utk persediaan awal masuk ke kolej parent terpaksa sediakan duit poket sendiri.oleh yg demikian combi ingin berpesan kpd kengkawan yg mempunyai anak-anak masih kecil,sila beli insuran pendidikan atau sediakan tabungan anak-anak di bank pilihan masing-masing.beringat dari awal supaya tak membebankan diri sendiri bila tiba masa anak-anak nak masuk kolej atau uni.zaman sekarang semua perlukan duit,jika tidak kita akan ketinggalan...

teringat cerita huby combi...seorang kawan dia menghabiskan hampir rm6 ribu utk seorang anak lelakinya mendaftar ke salah sebuah uni diperlis,termasuk tambang kapal terbang,laptop,pakaian,yuran dan sebagainya...ini blom lagi duit poket bulanan selama 5 tahun disana dan tiket kapal terbang musim cuti perayaan dan cuti semester utk pulang ke sabah.selepas si abang dia ada 4 org lagi anak yg sedang menunggu turn.fikir-fikirkan lah!

masih sesuai ke punya anak yg ramai jika dimasa depan kos utk pendidikan pasti akan berganda mahalnya dan mampukah kita.jgn kasi alasan ulat dlm batu pun boleh hidup ye...sbb dah tak valid :p

layan jerr...






12 comments:

eelobor said...

perancangan memang penting....

echah_syed said...

fiz >> wajib :)

zeqzeq said...

minta hujan rintik2,
tak lah basah kuyup
balik rumah mandi..

echah_syed said...

zz >> rintik pun tetap juga basah bro :p

@cu SaYaNg said...

makin lama kos makin tggi..risau nye..nk kena bersedia awal nie...
eh..lupa lak..acu lum kawin la..lum kawin mana ada anak lg..iskh..iskh..iskh...

en_me said...

saperlar x sayang anak..

tapi ader kanns.. uhuhu

echah_syed said...

acu >> adelah...anak kucing tu :)

echah_syed said...

en_me >> eh lama tak nampak dia.. :)

biasa mcm gitu lah..yg tak dikurniakan anak berusaha sepenuh hati nak dapatkan anak.yg dah dikurniakan...buang kat tepi jalan sbb benih yg lahir dari nafsu bergelora bukan dari redha illahi.

AbGJaS said...

Hi Combi,
Terkedu kalau nak diingat, kami adik beradik masuk u dgn perbelanjaan ala kadar.

Tp bg ramai remaja kini (bukan semua), campus life adalah dunia glamour berkos tinggi - ijazah setakat second lower je..

echah_syed said...

abgjas >> setuju dgn abgjas.dulu zaman kita tak boleh nak glemer sbb duit cukup utk mkn sahaja.kdg-kdg sanggup berlapar simpan duit buat tambang bas balik rumah bila cuti.

betul anak-anak skrg sgt bertuah sehingga kampus dijadikan pentas utk pertunjukkan fesyen pakaian,hp,kasut,hbag dsbnya.yg lelaki pulak tunjuk macho belanja gf dgn duit makpak.adedeh... :p

bila habis belajar terpaksa menganggur sbb pointer paras hidung jek mana ada company yg nak kasi kerja.pastu salah kan kerajaan sbb konon tak sediakan pekerjaan kpd para siswazah... *siswazah taik kucing* :D

sabo jer lah (>_<)

AbGJaS said...

wah...combi marah nampak.. hehe

echah_syed said...

abgjas >> bulan patriotik ni mcm bersemangat sikit teheheee :p

merdeka merdeka merdeka...!!!