Friday, October 8, 2010

penanggah & kisah raya...

semalam semasa mengemas laci terjumpa lah mende alah ni.korang tau tak ni benda apa?kalau orang selangor mesti tau benda ni kan.ini adalah penanggah yg disemat dibaju memberi tanda bahawa mereka yg memakai penanggah ini bertanggung jawab disebuah majlis kahwin.sama jugak macam sekuntum bunga yg biasa dipakai oleh para ajk dimajlis-majlis rasmi.

bezanya cuma penanggah ditambah dgn duit kertas samada satu ringgit,dua ringgit atau pun duit lima ringgit sekeping.memang unik kerana bukan semua tempat mengadakan penanggah macam gini utk ajk mereka yg biasa terdiri dari adik beradik,sepupu dan jiran yg terdekat.kalau disebelah tempat combi pun jarang berjumpa penanggah ni.

beginilah rupa duit kertas yg combi dah buka dari ikatan penanggah tadi.combi rasa penanggah ini akan hilang ditelan zaman kerana kebanyakkan kenduri kawin sekarang menggunakan katering.biasa tuan rumah hanya menyediakan diri dan rumah sahaja.semua urusan diserahkan sepenuh kepada pihak katering.mungkin suatu hari nanti anak-anak dan cucu cicit tak kenal dan tahu pasal penanggah ni lagi.utk pengetahuan semua dlm bahasa utara,penanggah ni dipanggil 'mentara' :)

..................................................................................

syawal akan melabuhkan tirainya.namun masih ada lagi yg membuat open house.combi pun ada jugak membuat open house kecil-kecilan utk kawan-kawan pada hari raya ke3 tempohari.semua combi masak sendiri sahaja.gambar belum di edit utk dipost disini :p

biskut arab yg combi buat sendiri~ nak tayang kat si alid...hiks ^.^
biskut ni fav dak precious dan dak choco farhan.dorang sanggup menggentel kerana masing-masing nak bawa balik ke hostel.

yg ini pulak dak precious yg buat...budak-budak memang suka sbb cornflakes yg disiram madu.

kek ni pulak combi buat ketika dak precious nak balik ke kudat minggu akhir cuti raya.sengaja taruk kaler unggu,dan hijau kunun nak nampak happening gitu.marble butter cake chocolate hehe.. *belasah jek*


yg ini nampak lebih sweet kan..sebab ada pink-pink gitu.sekali pandang macam aiskrim pulak.dah lama combi tak buat kek bagai tapi sejak precious 'rajin' dan berminat combi suruh dia carik resepi dlm blog masakkan kawan-kawan seperti blog chef pemes dan marbeles matgebu .tqvm mat kerana combi selalu singgah disana menjamu mata (*.*)




tahun ni combi tak sempat hantar kain gi tailor so combi beli jer yg ready made.bestnya shoping online tau.bikin rambang mata weiii...ish ishh ishhh @.@

layan jerr...

*panjang pulak post combi kali ni ye hohoho.sabo jer aku...




20 comments:

azieazah said...

COMBI > aku teringat masa kecik2 - anak dara dulu, selalu gak aku buat kek belang-belang (boh dalam periuk tuh). Aduhhh best giler.

Wahh siap ada kaler PURPLE plakkk tuhh.

Sama la kita, pun tak dan nak tempah baju raya. Kain ela jer banyak dok himpun.

@cu SaYaNg said...

acu pun suka biskut arab tu...
bro alid tu dh dpt ke yg idam kan??
hahaha..sian dia..mau terliur kalau dia tgk gmbaq biskut tu...hahahaa

azmiroy said...

Combi.. masa saya remaja dulu.. sudah menjadi adat buat kerja mentara. Bukan mengharapkan wang pun tapi sekadar rasa tanggungjawab sebagai jiran sekampung. Saya suka dibahagian basuh pinggan kerana bahagian itu kurang porpular. Masa ini lah dapat rokok free. Tapi sekarang ini kurang dah budak2 remaja nak buat kerja bergini jika boleh nak mengelak

echah_syed said...

azie >> samalah kita...kain ela banyak tapi upah lebih mahal dari rege kain...hiks :p

kedai jahit 5 minit jer dari rumah aku tapi asyik lupa jer memanjang.ish2

echah_syed said...

acu >> dah dapat katanya 10 kotak lagik...mabuk la dia :p

echah_syed said...

azmi >> betul tu...budak skrg mana mau lagik buat keje penanggah ni...penat kata dorang.

rokok tu biasa lah bro...zaman sekolah kalau dapat rokok free walaweiii lah jawabnya :p

CT said...

sedapnya kek...ishhhh!!!

manje said...

salam combi

seronok sbnrnya jd mentara nih...
tapi skrg ni da mkin ssh nak jmpe
kat mana2 kenduri kan combi... ~

chekdenoor said...

Salam .....

jom joint blog baru chekdee di www.butik-sayang.blogspot.com

Shopping mata pun ok......

zeqzeq said...

dah lupa makna penanggah..seakan kenduri

Anonymous said...

Thanks for sharing the link, but argg it seems to be offline... Does anybody have a mirror or another source? Please reply to my message if you do!

I would appreciate if a staff member here at persismutiara.blogspot.com could repost it.

Thanks,
William

alidyangon said...

Kak Echah

Kek belang belang memang kegemaran sejak kecik. Mak selalu buat, pastu dia kata ini aiskrim pejal. Sebab dulu rumah kampung tak de petisejuk. Nostalgic betul.


Acu - memang terliur di buatnya.

Nota: Kok iyepun, kirim kirim lah ke sini...ha ha ha

echah_syed said...

ct >> salam kenal.timakasih singgah sini dan tinggalkan jejak.

echah_syed said...

manje >> masa bujang dulu suka jadi mentara ni sebab boleh jeling2 sambil main mata hehe..

a'ah skrg semua dah katering dan mentara ni diserah pada dorang je.

echah_syed said...

chekdee >> jom jom..!

echah_syed said...

zz >> penanggah ni mcm ajk majlis gitu.

echah_syed said...

alid >> betul tu.masa dedulu mak suruh kami yg pilih kaler so apa lagi belasah laa.

a'ah sgt nostalgic lid.

nak eh? huhu..

ladyanaiz said...

kak combi, sekarang tak ramai mentara dah. banyak buat katering jer. adik beradik duduk bawah khemah jer bersembang-sembang. semua orang katering je buat kan.

ladyanaiz said...

skrg tak ada dah mentara2 ni kak combi. semua katering jer. adik beradik pun duduk bawah khemah je bersembang dan berkumpul kan??

echah_syed said...

ana >> a'ah betul tu.

adat memberi bunga telur pun sudah dilupakan eh.

cuma kalau famili combi kami masih kekalkan bunga telur sebagai cenderahati sbb itu simbol rezeki[anak]kpd pengantin nnt.