Sunday, August 15, 2010

simpanlah sedikit rasa malu...

mira~sikakak yg sgt cool dan cantek ala anak mami (*_*) memang anak mami pun ^.^

aliya~si becok yg "sabo je lah" (>_<) kekadang anak-anak yg banyak mulut ni ada jugak org lain akan makan hati (@_@)

mereka berdua ni adalah anak tumpang combi aka anak kawan combi yg dah hampir 10 tahun combi kenali sejak mira baby lagi.apa yg combi nak katakan disini adalah combi sangat berbangga kerana sejak usia tadika lagi dorang sudah mula belajar berpuasa dan sehingga kini alhamdulilah sikakak sudah berpuasa penuh sebulan dibulan ramadhan dan siadik tahun lepas cuma tinggal sehari sahaja puasa disebabkan demam.lebih combi rasa sgt teruja dorang bersekolah yg separuh dari pelajarnya adalah bangsa lain dan mmg tidak berpuasa.bayangkanlah...hebatkan!

combi terfikir utk menulis tentang mereka kerana...petang tadi combi TERnampak dan mendengar cerita tentang 3 orang lelaki dewasa yg dgn sukacita bercerita dan mempersenda puasa mereka.salah seorg dari mereka berkata sambil ketawa " aku berpuasa setengah hari ja bah"dan sambil menghulur kotak rokok kpd seorg lagi kawan mereka.dan seorg lagi kawan mereka sambil tersenyum berkata " sudah lah tidak puasa mau jugak bawa org lain ikut dia" then dorang ketawa bersama setan-setan... *@#$%^&*

adedeh...rasa malu pulak combi disitu dgn lakonan duniawi mereka.sudah lah tidak pandai menghormati org lain,dgn muka tebal ketawa bercerita yg dorang tidak berpuasa.berdoa semoga ALLAH SWT kuatkan iman anak-anak combi dan berilah mereka sedikit rasa malu sebagai seorg muslim dan muslimah.

precious dan bujang telah kembali semula dgn tugas masing-masing setelah berhujung minggu bersama kami.dan insyaALLAH 3 minggu lagi sekolah mula bercuti dan kita akan menyambut syawal.

layan jerr...





12 comments:

azieazah said...

Memang kadang2 ada orang yg bangga bila tak posa... heeeee nyamfahhhh!

Kat sana, menu apa yang popular kat pasar Ramadhan Combi?

AKO @ retna said...

dah la x poser pastu selamba je merokok ddepan org ek.. iskkkk...

echah_syed said...

azie >> bikin hot...tapi disebabkan hujan aku cool jek ^.^

menu popular? blom jumpa lagi menu yg aku suka beb (*_*)

aku teringin nak mkn tepung bungkus dgn mertabak pasar mlm parit buntaq beb...huhuhu *sedih*

eelobor said...

semalam ada kuar dgn wife ke jusco untk membeli keperluan raya. lalu depan McD dan ternampak seorang wanita (bertudung) bersama suami dan anak2 kecil sedang makan di restoran tersebut. si suami tidak makan cuma wanita tersebut & anak2 dia jer. Lantas soalan di ajukan kepada wife, jika awak uzur syar'ie adakah mkn di khalayak mcm tu smabil tunjuk pada wife tntg wanita td. dan jwpn di beri adalah tidak. walaupun ada alasan syar'ie adalah lebih baik beli & mkn di rumah jer kan? hilangkan prasangka buruk orang lain.

echah_syed said...

ret >> terkinja-kinja lagi tu.sabo jer lah :(

echah_syed said...

fiz >> ishhh...tak malu ke?macamana nak didik anak-anak nanti.suami dia pun "buta" akal hapa! ^.^

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

sumbat dalam ven jenazah baru tau

@cu SaYaNg said...

acu pun ada kenal sorang kwn..
dengan bangga nye dia bagitau
tahun lepas cuma puasa 5 ari je..
selebih nye dia 'kenduri' lunch dengan kawan2 dia...sedey nye..

echah_syed said...

b.r.u.ta.l.s.o.l.o >> salam kenal..

timakasih singgah sini :)

atau sumbat dlm peti sejuk bilik mayat hospital teheheee :p

echah_syed said...

acu >> kalau nak tunjuk 'bodo' biarlah bertempat.sudahlah lah terkinja-kinja...loya anak tekak combi :(

sedih tengok anak muda skrg...mungkin kurang didikan agama dari parent sejak kecil.

Pn. Liza Mahmood said...

Assalamualaikum Yong!

Wah! Berkat Ramadhan sekali klik kat Blog Yong ni laju je kluor entri Yong... (selalu tu punya le lame sampai hang! Ai tau... dugaan org berkasih sayang mmg le camgitu ye tak? adehdehdehhhhh....)Alhamdulillah...

Eh, blh lepas ke komen sulong Teman ni? Mudah-mudahan... InsyaAllah.

echah_syed said...

yong liza >> w'mussalam yong...

alahai...timakasih banyak2 la yong.terkedu rasanya teman susah payah yong gigih berusaha utk masuk sini... :)

si zz pun komplem kalau guna broadband katanya tak boleh masuk sini :p

tu yg pelik,gamaknya sengaja dia kasi tol kot.pandai memilih guest pulak blog teman ni ekeke ^.^

timakasih sekali lagi yong (*_*)