Monday, August 23, 2010

tak kenal maka tak centa~kudat (*.*)

kudat kini menjadi rumah kedua kami... ^.^

atos yg comel utk org yg comel teheheee :p

kudat ke tuaran~ 162 km

gerai menjual jagung bakar...

jagung bakar ni seringgit satu.ada pilihan nak jagung manis atau jagung pulut.

cili api..ermmm precious kalau nampak ni tak senang duduk lah dia.

labu bukan mak labu eh.. :D

konvoi kemerdekaan yg sempat combi snap.ada 45 buah kereta membawa bendera jalur gemilang menuju ke kudat.

ke simpang mengayau bersama precious~dia jadi tour guide dan drebar kami bah (*_*)

darl dgn senapang dia mmg tak dapat dipisahkan...

panas terik masa ni abis terbakar kulit muka ini cewek...


amboi...mokcik pun tersenyum gumbira disitu

gigihkan...ai like dis view

sangat cantik...

korang tahu tak dimana tempat ni? mmg sungguh menakjubkan ciptaan illahi.

damai..

jumaat petang combi pergi ke kudat menziarahi precious.3D 2N disana menghabiskan masa bersama precious.kudat sebuah pekan kecil yg sangat damai tak sesak dan memang best utk berehat dari kesibukkan bekerja sepanjang minggu.

dan ramai yg tak tahu kudat merupakan pekan kecil yg penduduknya sgt berdisiplin ketika memarkir kereta.korang takan jumpa kereta yg diparkir senget atau diluar kawasan kotak parkir.serius...korang boleh tanya sesiapa yg pernah datang kesini.

sangat berbangga dengan penduduk kudat dan penguat kuasa disini.tabik spring toing10x :)
macam tak percaya eh sehingga precious sendiri terpaksa belajar memarkir kereta cara undur sbb nak kasi ngam ke dlm kotak parkir yg diapit oleh kereta depan dan belakang.wow hebat lah precious ekeke :p *combi sehingga kini tak pandai-pandai*

tapi satu perkara yg korang jugak tak tahu sehingga kini kudat masih mempunyai masalah air bersih.combi pun tidak pernah tahu kerana sebelum ini combi hanya tinggal dihotel.sangat bersimpati dgn penduduk kudat dan dikampung-kampung mereka masih menadah air hujan utk kegunaan seharian.

combi berdoa suatu hari nanti kudat akan menikmati kemudahan air bersih seperti kawasan lain jugak.kepada wakil rakyat kudat sila lah beri perhatian kerana perkara ini sudah bertahun-tahun belum jugak selesai lagi.janganlah menikmati elaun dgn tidak berbuat sesuatu utk rakyat jelata kerana anda akan disoal diakhirat nanti.

layan jerr...





14 comments:

eelobor said...

ada seorang kawan masa sekolah rendah dulu (putus hubungan semenjak tahun 1988 dan jumpa kembali di facebook 2 bulan lps) kini mengajar di sebuah sekolah di kudat

echah_syed said...

fiz >> o ye ke.dia mengajar sekolah mane eh?sekolah men ke ren.ntah satu sek dgn precious :)

azieazah said...

Sekurang2nya walau sekadar ziarah, sempat juga ko mengenali kehidupan orang di sana. Luas pengalaman, banyak yang dapat dilihat ditenung...

Aku tingin nak jadi umpan "senapang" PAK SYED tuh...

echah_syed said...

azie >> kesian sungguh dorang sbb air yg digunakan masih berwarna kelabu.aku dgr masalah air ni dah berpuluh tahun rupanya.ishhh :(

boleh hang jadi model pree tau :p

V.I.C @ D.I.A.N.A said...

cantiknya pemandangan....
petai dan cili tu nampak sgt segar... mcm baru lepas petik... hehehe

@cu SaYaNg said...

Kudat dgn KK jauh ke kak??

echah_syed said...

vic >> tip of borneo~mmg cantek sgt :)

echah_syed said...

acu >> kk - kudat dlm 200km jugak acu.

elly said...

Cantiknye view gambar kat tepi laut tu...last pegi ke Kundasang...sana pun seronok jugak...

echah_syed said...

elly >> hi elly..
salam kenal.tx singgah sini :)

kundasang mmg best.combi suke kundasang sejuk...!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

undi lain kalo dia tak bagi air bersih

echah_syed said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o >> masalah takan selesai jika masing-masing pentingkan diri sendiri.kadang2 kita terpaksa mengundi sbb kita tidak ada pilihan lain.

bak kata pepatah keluar mulut naga masuk mulut buaya.sabo aje lah.

anyss said...

Salam,
Saya belum berkesempatan untuk sampai Kudat lagi. Macam teruja nak pergi sana...bukan kawasan ni ke yang penduduk kampung suka naik kuda masa musim keraian tu? Lupalah...

echah_syed said...

salam anyss..

tx singgah sini.naik kuda tu kota belud.tapi kalau nak gi kudat memang kena ikut jalan kota belud jugak.

anyss pernah tinggal disini eh.