Tuesday, April 21, 2009

sabo jer aku..!


limau nipis,madu & sudu plastik @ cawan plastik.tak leh guna sudu besi weii.

sabo jer aku nmpk mende alah ni..eskrem durian & pulut hitam.


combi batuk so tadi masa chat dgn sis lin,mat gebu & linn dorang kasi petua utk redakan batuk.kebetulan kat rumah teda limau nipis..combi kuar kejap tadi gi carik limau kat paso.otw lalu depan paso combi singgah beli antibiotik kat farmasi.combi dah jupe doktor minggu lepas ok kejap then batuk semula.



dalam dok batuk pun combi beli eskrem kat atas tu.simpan dlm esbox.kunun nak belasah lepas batuk dah baik..adehh dah tau demam/batuk ngape ler gatai tgn gi beli eskrem.asal buka esbox nmpk mende alah tu..sabo je aku :p



dorang suruh pantang kalo nak cepat baik..ni yg kena tahan napsu napsi.thnx kat korang sbb sharing dgn combi petua ni.insyaALLAH combi try pantang ekk..*mesti ada yg gelak sumbing*



layan jerr..



45 comments:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

MaMa pun BATUK gak ni.. dah PERIT TEKAK.. suara dah jadik GARAU.. nanti MaMa cuba PETUA kak Combi ni.. Apa pun tadi dah belasah Cendol Ais.. hihihi...

Mat Gebu said...

Kak combi...campak kat ceQ seketui ais krim pulut hitam tu, nak buat "ubat" sakit tekak...hehehhe..harap2 petus tu berkesan yea...

amirul said...

Salam Combi,
Bukan setakat gelak sumbing... gelak badak lagi... kih3x

Adry said...

mesti aiskrim tu habis di bedal.. hehehe


Adry @ http://www.adrysabry.com

sebaliktabir said...

Belasah je eskrem tu..
Pastu belasah air limau kasturi campur madu...InsyaAllah ok.

izan said...

combi,

izan pula kalau nak hilangkan panas tekak sbb batuk - kdg2 minum air cap badak sampai 5 botol sehari.

combi sedapnya eskrim tu... tambahan pulut hitam tu. 2-3 batang sorang pun tak pe. belanja la sebatang. - cepat sembuh combi..

@cu SaYaNg said...

sedap nya eskrem tu...nyum..nyum..

alidyangon said...

Sis Ecah

Dari dulu lagi aku amalkan minum madu

Banyak khasiatnya nya

dari hujung rambut sampai hujung kaki

Aiskrim tu....

Belasah je...

Bila lagi nak makan

Dah ada depan mata... makan

Tapi berpada pada...

he he he he

kalau batuk demam nanti

aku tak bertanggung jawab

he he he he he

kuIna Jentayutiara said...

ais cream tu kasi sama saya... sedap ooo... yg ada kacang tu.. yummy...

echah_syed said...

mamaQaypo >> musim doktor kaya nih.. :p

try la mana tau kot serasi :)

cendol mmg fav combi tp santan tu buat batuk tak baik :(

echah_syed said...

mat >> tak serik lagi ker..??

thnx mat petua ko ni :)

echah_syed said...

amirul >> ws mirul..

tu la pasal..kalo kuat pantang mesti dah baik batuk ni :p

echah_syed said...

adry >> mmg abis selepas batuk dah ok :D

echah_syed said...

sebalik tabir >> alang-alang ekk blasah jek :p

pastu mlm tak dpt tido huhu.. :(

echah_syed said...

izan >> air badak pun ade ni..air kelapa pun ade.. :)

sedap ekk pulut hitam tu..ermmm :D

nak ker?? bila dapat jupe izan yg manis ni :)

echah_syed said...

acu >> sedap kan acu..yum yum :D

echah_syed said...

alid >> madu amalan yg baik..cewahhh!

jahat arr ko..dush dush *ambek 2 biji sebagai amaran :p

echah_syed said...

kiuna >> pulut hitam la yang oiii :(

pi beli sendiri..!

echah_syed said...

opppps sori taip betul-betul yer >>> KUINA

i'm sorry !

SiS-lin said...

haaaa...dok mkn aiskrim yek tu..kekeke
cmne mama?dh oke sikit ke batuk tu?cepat2 sembuh ye...

kak ina kl said...

salam combi..dah 24 anniversary ..seronoknya...

batuk-batuk pun..makan ais krim jugak..

echah_syed said...

lin >> lom mkn lin masih dlm esbox.. asik dok jeling2 nih :p

makasih lin..teruk batuk kali ni..adehh :(

echah_syed said...

kak ina >> alhamdulilah..doakan combi ekk.

beli tapi tak mkn lagi sbb batuk.tu yg dok jeling2 bila laa dapat ngap :p

TokNabe said...

hehe.... ais krim tu buat ubat.

Mak Su said...

jgn makan ais, jgn makan aiskrim gitu.nanti susah nak elok.

echah_syed said...

tok >> buat ubat tak tido mlm :(

echah_syed said...

maksu >> timakasih maksu..

selalu combi bising dgn anak2 mcm gitu laa :p

Lily.Lulu said...

auntie ..
kalau time batuk2 tu la napsu nak makan bebukan dtg
time tu la makanan yang sedap2 terhidang depan mata

cuba kalau time sihat
heheheh

get well soon !!
;)

echah_syed said...

lily >> betul tu..

teringin nak mkn ni tp tak bole huhuhu.. :(

thnx lily.. :)

muadzlife said...

semoga cepat semboh ek

SYAbAR said...

orang cam kita, sesuatu konsentrasi tu sering tergugat bila diletakkan habuan makan di depan mata.

Mana tahan.....

echah_syed said...

muadz >> dah ok cuma batuk sket2 ade lg :)

thnx maksu.

echah_syed said...

syabar >> napsu napsi ni kaco laa :p

Dj Epoi said...

Salam...Dah Lama Gua tak kesini weih!!!!!!

Kalau nak ikut jejak Gua masuk sppital ...makan ar...eskrim tuh heheeheheheh
Lariksssssssssssssssssssssss!!!!!

Adeh...deh...deh!!!!!! Gua semput!!!

LotsOfLove-Pearls said...

Get well soon ar..
sila tahan diri makan eskrim..
sedap jer nampak..
saper xtahan kansssss..?

Huhu..
Lagi2 krg musim panas..

sedap jer..
huhu

arsaili said...

salam aunty moga cepat sembuh..kalau aunty batuk sebab sore throat, bole makan ais cream yg berkrim..bukan ice cream yg ala batu ice. Sebab cream dalam ais cream ni bole cepatkan baik sore throat...

joegrimjow said...

petua untuk hari mendatang

echah_syed said...

dj >> huhuhu..takmoh masuk sepital :(

echah_syed said...

LOL-P >> thnx..

huhuhu.. tahan ler nih babe :(

echah_syed said...

joe >> mmg berkesan tp kena pantang laa minum ais batu :)

thnx singgah sini.jom link :D

Abang Putra said...

madu sama telur ayam kampung. Perghh. Terangkat lol. hehehehe

echah_syed said...

abg putra >> mcm ade pengalaman jek..hiks :p

arsaili said...

salam..selamat hari ibu moga di rahmati Allah selalu...tangan yang menghayun buaian bole mengoncang dunia..begitu besar jasa seorang ibu!

^aNgRiAni^ said...

cepat² sembuh yer kak..muaaahhsss
sayang akak :D

zany said...

kak combi,

eskrim adalah ubat paling TAK MUJARAB, jangan makan, tengok je.