Saturday, November 24, 2007

peribahasa tradisional..NAFAS BARU !!

  • terlajak perahu boleh undur..terlajak kereta pun boleh undur..terlajak kapal terbang tiada gear 'reverse'.

  • sebab mulut santan binasa..sebab mulut juga..nasi pun habis.

  • biar putih tulang..jgn kuning gigi.

  • kalau tiada angin..masakan pokok bergoyang kecuali kalau ade beruk atas pokok tu.

  • berakit2 ke hulu..berenang2 ketepian..lama2 jd letih.

  • harapkan pagar..pagar mana bole diharap.

  • tmpt jatuh lagikan dikenang..inikan pula tmpt kena saman.

  • hujan emas dinegeri org..hujan batu dinegeri sendiri..kalau mcm tu tak payah hujan.

  • biar lmbt asalkan perlahan.

  • habis madu..sepah jgn dibuang merata2.

  • takan lari gunung dikejar..tp kalau tak kejar pun gunung tak lari jugak
  • kerbau dipegang pd tali..manusia berpegang pd tangan.

  • pinggan tak retak..nasi tak dingin..kalau org tak hendak tandanyer kita tak baik kot.

  • patah tumbuh..hilang repot polis.

  • kalau kail pnjg sejengkal..beli kail yg pnjg sikit.

  • kalau takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai..buat rumah jauh2 dari pantai sket.

  • pecah kaca pecah gelas..kalau dah pecah tu pandailaa ganti ekk.

ni utk suke2 jer..reles tensen ...so kita enjoyyyz !!!

9 comments:

UncleJ said...

hehehe...merosakkan budaya melayu jer...hehehe
dah pernah baca pantun mcm ni dlm emel..anyhow..good try combi

. said...

UJ >>> kn kt bwh tu dah ckp siang2..ni hanya suke2...adehh !!!

~ COPY PASTE DR BULETIN STUDENT HUBY ~

sebol said...

Kak ooo kak

leh tak kalau akak copy paste, akak bagitau siang2 benda tu copy paste.

so orang boleh bezakan.


saya takut nanti kalau betul2 akak pecah kepala karang sajak betul-betul, orang anggap benda tu copypaste.

. said...

mr sebol>>> jgn gempaQ laa..bnda alah ni kt maner2 pun ader..email laa,sms laa..relax bro !!!

~ owner dia lagik suker kita wawarkan kn..tgk cm norza terus fofular gitu..cheQ gak :D

~ cool bro !!

norza said...

Template cantik, Combi. Very the girlish...bunga2 tu kalo letak atas kepala memang Vazz. Ko watper ari2 Ahad camni? Aku aper lagik? Ngadap novel, dah dekat 400 pgs. Tinggal lagi 150, pastu aku merdeka, beb!! X sabar nihhh. Oh ya, ko fly Semenanjung 30-11 kan? Aku xde 1,2,5,6 Dis. Kalo nak dtg KL nak suh aku drive ko pusing2, avoid those dates, eik? Hug dulu sblm balik...muahhs.

. said...

norza>>> bz hg ekk..tgk laa cmner nnt..kalo aku dpt aku kol nnt..aku segan nk ganggu hg ni..


~ bunga tu mood baru aku..berbunga2 nk balik kg gitu..nk jumpa hg laa :P

~ ijau my fav kaler..(romantik & cemburuu..sket laa )

~ aku x turun klia..terus gi penang..kalo x jumpa jap kt klia jer kn..huhu :(

~ good luck norz ..aku doa kt hg :)

AbGJaS said...

Salam Combi,
TQ kerana singgah ke blog abgjas.
Maaf lah nk mnyibuk sikit, sbnrnya apa yg combi tulis tu tu bukan pantun tp peribahasa/simpulan bahasa....hehe..jgn mare nanti cepat tue...

. said...

abgjas>>> tol tu ckp lain tp combi tulis lain..ni lah buat N3 tgh mlm buta..mata dah nek kelabu..nnt combi betolkan..TQ

~ TQ mai ziarah umah combi & komen..

Sarah Mohd Shukor said...

wah aunty ni. melawak boleh tahan jgk ye. what applies to me is: kalau kapal terbang terlajak, sampai next stop, kena beli tiket lain utk patah balik. hehe.

ehem.. aunty ni rockss la :)