Monday, February 23, 2009

cendawan tiram

eksperimen tanam cendawan tiram..:D


combi pun tatau nak panggil pekebende nih..ini sblom cendawan tu tumbuh (bibit cendawan kot) :p

selepas beberapa hari.. ini laa cendawan tiram combi..

mcm tak caya jek..

subur beb..!

close up sket yer..

dah botak selepas dipetik..

zoom in..tunas baru nak keluar :D


inilah hasilnyer..cendawan yg sihat lebar2 kelopak dia..


jom kita masak..!

combi tak pernah nmpk de real cendawan yg dibiak sebelum ni.cuma pernah baca dan nmpk dlm gambo jer.tapi baru2 ni mama si aniQ kasi 4 batang bibit suruh combi try laa biak kot hidup bole gak makan.so combi ambek laa masuk dlm bekas besor dan letak jer kat garaj kereta.


tiap2 hari combi spray 2 kali sehari pagi dan petang.dah seminggu tak juga nmpk tunas pun yg keluar.so combi pun terpikir mungkin takmo hidup kot sbb cuaca pun panas kan skrg ni..combi ingat nak buang jer sbb nmpk mcm teda harapan.

bila combi kasi tahu mama si aniQ dia suruh combi tanggalkan ring yg kat atas tu dan spray jer mcm biasa.combi ni degil alang2 combi koyak terus plastik.selepas sehari combi mmg terkejut sbb muncul dgn banyaknyer cendawan dipermukaan tempat plastik yg combi koyak.adehh bole pengsan dibuatnyer!

mama si aniQ sendiri pun terkejut beruk.dia cakap macamana bole keluar begitu banyak cendawan.so combi kasi tahu laa yg combi dah koyak plastik bahagian atas.wahh lawan tokeh sbb cendawan dia tak subur dan sihat mcm cendawan combi..berabis kami gelak sbb excited giler dgn eksperimen kami.satu batang bibit bole hidup selama 7 bulan.nmpk nyer semua jiran kat taman ni dapat merasa cendawan combi atau gi bentang tiko kat pasar minggu ekeke :p


so lepas ni bole buat bisnes..yo yo oo jek :p


layan jerr..


*hari2 combi masuk sup cendawan nih :D









30 comments:

TokNabe said...

Emmm...senang tak nak jaga, tanam benda alah ni? nampak mcm menarik....

kuIna Jentayutiara said...

goreng pun sodap...




nie dok tadah pinggan dah nie...

Mak Su said...

all the best combi! moga berjaya jadi saudagar cendawan tiram :)

Qaseh said...

mana,dapat benih cendawan tu?

nordee said...

cendawan goreng salut tepung ppun best

echah_syed said...

tok >> senang sgt spray air sehari 2 x jer.. :)

mmg teruja sgt sbb 1st time nmpk depan mata :D

echah_syed said...

kuina >> bau cendawan mentah pun dah sodapp beb..!

lol dah abis..lmbt setengah minit jek :p

DatinDiaries said...

bestnya kalau dapat buat sup sayur ni...

echah_syed said...

maksu >> amin..

teda makna la maksu cuma 4 batang jek.saje suka2 :)

echah_syed said...

Qaseh >> combi dapat dari kawan.dorang beli dari pemborong kat kundasang ,ranau.. :)

echah_syed said...

nordee >> betul,betul,betul... :)

echah_syed said...

datin >> a'ah betul tu campur dgn baby corn,cili hijau,kubis panjang dan udang.perghhhhh! :p

azah said...

hulur2 kat sini kalau ada lebih..yg dah siap masuk punya ok..hehe..

anatahir48 said...

e ehhh..segar bugar cendawan tu..gebus...ana suka makan cendawan ni..apa jenis cendawan pun, yg penting blh dimakan ar...

Cakap Kosong said...

ligat sungguh kak combi kita nih...huhuhu!!!!

izan said...

combi,

hehe... biasanya mula2 memang kita terkial-kial. bila dah tahu kitalah org yg paling seronok sekali. zan pun cam teringin gak nak cuba satu... kat sini pun ada juga yang jual. tapiii..

zan nak cerita satu kelakar masa ofis lama, adik ipar zan satu tmpt kerja. dia bawa 2 balang mcm tu la. leps tu dia biar aje kat ofis betul2 tepi meja zan dan kwn2. kbtln kwn sblh mmg sensitif hidungnya... mula2 seronok tengok cendawan tu dah tumbuh kemudian besar... tak prnh petik2, satu hari tu dia keluarkan serbuk flora habis kuning semua tmpt. bukan sedikit tapi suku ofis. sampai kawan yg sensitif tu sakit sebulan dibuatnya. satu kerja pula nak mengemasnya. sebab tu zan takut nak cuba tanam cendawan ni... tapi tengok combi ok je, blh nak cuba kot...

Yus Yusuf said...

Salam kenal sis..!!

Rumah sebelah gua ada buat bisnes cendawan ni.. Memang masyuukk..!!
Kehkehkeh..

echah_syed said...

azah >> masak kat restoren lagi sedap azah.. :p

echah_syed said...

ana >> a'ah betol dulu2 masa combi kecik selalu kutip cendawan/kulat kikir dlm utan :p

echah_syed said...

CK >> ligat..?? tak susah sbb bela bawah garaj jek :p

echah_syed said...

izan >> lor..dia mmg cepat layu/kuning kalo lmbt petik.tak bole lebih dari 2 hari rasanyer.

serbuk kuning tu combi rasa fungus dia kot.

interesting gak bila dgr cerita izan ni :)

mudah jer bela sbb spray sehari 2 kali.try laa izan mmg mcm magic cpt dia membeso :D

echah_syed said...

yus >> yer ker..?? wahh bestnyerr :)

thnx sudi singgah sini.

Kujie said...

erk...kalo aku suka yg tak berapa kembang..yg masih kuncup2....

goreng tepung..sedap tu

echah_syed said...

jie >> kat sini dorang goreng yg kembang2 tuu :)

aku tak pernah buat tapi pernah mkn jek :p

CikguZue said...

sedap buat sup cendawan tu...slrrrppsss...

echah_syed said...

cz >> sup yg paling simple sup cendawan la ekk :)

PerantauSepi1306 said...

cam menarik je nak biakkan ni.. eiii kalo goreng tempura sodappp sprinkle sket ngan black peper :D

echah_syed said...

ps >> mmg sodapp tapi combi tak pernah try sbb malas :(

mudah nak jaga sbb takyah berbaja hehe :D

divahantu said...

amboi... combi nak jadi tokey cendawan pulak dah. mesti nak jadi jutawan cendawan ni... nak lawan jutawan ayam tu...

echah_syed said...

diva >> jeles kat jutawan ayam sbb kami satu kg :D