Tuesday, February 10, 2009

kebun..

susah gak setat mende alah ni tau..

bole ke idak ni..?? teringin nak try laa..

phewittt..sape sangka mokcik pun bole buek weiii :p

sgt berbangga dgn my bujang..masa mcm gini laa anak lelaki diperlukan..tak gitu beb??

precious pun takmo kalah.. cewahhh! :D

ini laa kebun combi..kesian dia setahun dua kali jer kita pi ziarah :(

ade laa serba satu pokok buah-buahan utk anak menantu cucu cicit merasa heheh :p

kat belakang kebun ade sungai mmg cun kalo nak berkubang.. jom!

cuti aritu kami anak beranak gi melawat kebun so dikesempatan tu kami pun nak mencuba mesin rumput sendirian berhad.selalu tu abg ipar combi yg buat sbb kebun ni dia yg tolong tengokkan.. mmg lawak giler sbb 1st time pegang mesin berat weii besi tu.balik rumah semua org lenguh dan sakit tangan huhu..tapi kami tetap mencuba..selama 3 hari tak smpi separuh dari kebun pun yg kami kerjakan.akhirnyer kami mengalah biarlaa pakar jer yg buat :p



sebenarnyer combi & huby buta hal2 kebun ni.patutnyer bila masuk kebun buat laa unggun api dulu utk halau nyamuk & binatang liar.ini main terjah jer.bila abg ipar dtg buat mcm gitu baru la tahu kuikuikui :D



precious ni elergic nyamuk.bising bila nyamuk dah hurung..adehh mcm mana nak berkebun laling oii.my bujang relax jer..combi pun tak sangka sbb biasa dia yg takut/geli dgn binatang bagai ni.berabis dia mengerjakan rumput kat kebun sbb 2nd day precious dah takmo ikut *alasan nak tolong kemaskan umah/masak :)



apapun pengalaman ni sgt manis dan seronok bila kami anak beranak dpt enjoyz sesuatu yg baru .terpikir dihati bukan senang nak berkebun ni ekk.



layan jerr..


*pic huby sedang mesin rumput teda sape pun yg snap.sori darl


22 comments:

azah said...

Wah..bestnya ada kebun, dekat sungai pulak tu..bila la nak dpt tanah yg begini...huhu..

anatahir48 said...

Cayalah combi n family masuk kebun..buat keje lagi. Ana ni paling takut nk masuk utan2 camtu..kita penakut..kalau termasuk pun, mata melingas kiri kanan, takut2 ada benda yg tak diingini..takutttt..hehe

TokNabe said...

salam cobi...pandai jugak combi mendukung mesin rumput tu ye. sekali berkebun... buat sedap tidur di malam hari ni.

echah_syed said...

azah >> a'ah belakang tu sungai.insyaALLAH ade rezeki bole tu :)

org beli umah buat sewa tp kami beli tanah tak sakit hati kerenah penyewa :p

echah_syed said...

ana >> combi ni suke adventure tapi huby ado.. :(

anak2 pun sama penakut masuk tmpt mcm gini.

echah_syed said...

tok >> sioklaa pulak sbb selalu tgk org buat :)

tapi 1st day mmg sakit tgn sbb besi tu berat :(

Mak Su said...

bestnyer layan aktiviti berkebun, sihat!

:D

CT Delima said...

alah seronoknya tgk kebun ni..kita jgn kata kebun..pokok sebatang pun x der combi keh3..harus terjun sungai tu kalau jumpa..tapi harap x der pacat or lintah lah yer..geliiiii...

Mat Gebu said...

Bestkan ada kebun....tapi kan "duta" produk laa ni jadi duta mesin rumput pulak kaaa....dah lah tu precious pun ikut jejak mcm mama dia...ishh hebattt lahhh...kalau anak bujang tu ceQ tak heran laaaa....Kak combi, best tu berkubang kat sungai...pulak2 kalau berkemban, sambil cuci2 kain, pastu nyanyi mcm filem dedulu..ahaks, tak dapat ku bayangkan u!!!!...

echah_syed said...

maksu >> mandi peluh maksu :)

kalo tak sihat tatau laa :p

echah_syed said...

ct >> sabo laa nnt ade rezeki terpijak mane tau kan.. :)

pacat & lintah blom jupe lagi tp semut banyak :(

echah_syed said...

mat >> muahaha gelak devil suda ni :D

combi jadi duta mesin rumput pulak ni.saham dah turun huhuhu.. :(

ko tau precious tu penakut nyamuk betol..sbb tu laa kena hurung nyamuk.org lain relax jek :)

berkemban..?? mane bole nnt masuk youtube beb..!

glamorr aku mat!

Intan Rosnitta said...

Walaupun cuma dpt ziarah 2 kali setahun kira bersyukurlah Kak Combiku... Intan ni x ada kebun, nak makan buah kena tunjuk & ready duit...huhu

;)

echah_syed said...

intanku >> combi pun blom merasa lagi sbb bila time berbuah kita tak balik.wrong timing laa intan :(

durian ada laa mak buatkan tempoyak.

buah yg lain2 tu main tunjuk gak kat paso :)

Abang Long said...

Nak pi kebun Chombi... SERIUS NI !!!

anaiz said...

wah, macam wanita besi la kak combi. terror tu mesin rumput. jejeje...
best kalau berkebun ni. lagi ada sungai. waaaa...best mandi nih..

Kujie said...

lepas tu..mengigil tangan nak pegang cawan pun terketar2..kan..kan..

hehehe


aku potong rumput halaman sekangkang anak kera pun dah gigil

echah_syed said...

jie >> mmg pun..mlm semua org minta urut :(

pasni aku kena bayo lebih kat 'timor' yg potong rumput belakang umah aku ni..:D

echah_syed said...

abglong >> boleh..jom jom !:)

echah_syed said...

anaiz >> saje nak cuba rupanyer beratnyer mnde alah ni :(

buah-buahan ni berbuah bukan time cuti sekolah tu yg tak sempat nak gi kutip buah durian.

sejuk air sungai tu ana :D

~ beaber ~ said...

errrr cer buat empoangan ke pat sungai iteww leh beaber berkubang nanti...'

tak pownnn kalo ada fish leh mancen!!

echah_syed said...

BB >> bole bole..ape salahnyerr :)

ikan kat situ tak mkn pancing laa bb :D