Sunday, March 16, 2008

menumbok,beaufort 150308 4.42pm

pengantin pompuan yg combi kidnap utk ambek pic..pengantin lelakinyer dlm bilik kot..

penyu ooo penyu ~ penyu menangis siapa yg tau.. :( rantai digunakan utk menggerakkan feri yg menggunakan sebuah enjin. kereta diseberang kuala berbaris utk menunggu giliran. seram gak nmpk kereta yg didepan tu..bole terjunam kalo h/break tak kuat mencengkam.
hari sabtu kelmarin combi pergi ke menumbok kenduri kawin anak kawan kami.perjalanan sehingga 380 km pergi dan balik sangat memenatkan..tapi pengalaman baru kami ialah 1st try utk menaiki feri yg diatas itu..seronok sgt walopun kena Q dlm 20 minit.feri kecil ini bole menampung berat 80 tan sahaja jadi hanya beberapa buah kereta saja yg bole diisi setiap kali perjalanan.

dgn menaiki feri ini kita bole save minyak utk 30 minit perjalanan.tapi kalo nak save masa mmg laa tak berbaloi sbb nak Q aje dah memakan masa 20 minit..perjalanan dlm feri pun lebih kurang 20 minit juga.tapi utk rasa feel naik feri tu bole laa..masa pergi kami ikut jalan biasa cuma waktu balik tu..cuaca pun cantik so..nak try laa.berdebar gak sbb kita sume takde sijil swimming !

feri ni digunakan pada masa dahulu sebelom ade jlnraya dari kuala penyu ke menumbuk.tapi kini ia digunakan oleh org kampung dari seberang kuala penyu ke pekan kuala penyu sahaja.


15 comments:

cikgu panji said...

Pengantin tu macam combi zaman muda.hehehe

muadzlife said...

jauhnya perjalanan...musti letih kan..*hugs*...

muadzlife said...

jauhnya perjalanan...musti letih kan..*hugs*...

Ziana said...

mama.......
scary nyeeeee naik feri tuh...
mcm nk tecicir kete tuh..

Jie said...

bestnyaaaaaaaa pengalaman tu combi...

erk...comeilah pengantin tu...

echah_syed said...

cikgu panji >> marah mak dia kalo dgr ni.. :p


muadz >> mmg letih maksu sbb kat sini takde R & R mcm kat sana..bole rehat bagai.. :)

sepanjang perjalanan tu nak cari stesen minyak pun takde..susah nak buang bnda yg sepatutnyer nak kena buang..adehh!!



ziana >> mama suh abah dibelakang kete tu takmo depan.. :(



jie >> aku dgn berkurung lagi..nasib aritu tak bape panas..cute jie dorang ni ade mix brunai n jawa.. :)

bapanyer org selangor..maknyer org berunai mix lagi kot dgn yg lain2 sbb aku tgk dorang adik beradik mmg cantik2..

Pak Ngah: said...

:: salam... sebaik2nya pemerintah menyegerakan pembinaan jambatan... untuk faedah semua...

manje said...

eh nape tak de ape2 yg menutup bhgn dpn feri tu... ouih takotnye nengok kan...

awieworld said...

pengalaman tu mama....;P

im back..lama tak baca blog. bz lately ngan famili..datang omah...(umah sepah macam sarang hamster..)..ahaks!!!

echah_syed said...

pakngah >> ade altenatif lain..ni cuma short cut :p

mayb satu hari feri ini akan menjadi lagenda kot..sbb dah tak ramai org yg guna pun..


manje >> org laut dah biasa dgn situasi begini..kalo tgk anak2 nelayan relax jer naik basikal turun naik feri..kita jer mcm 'pelik' :D

echah_syed said...

awie >> parents dah balik ker??? wahh mesti ade citer best pasni..meh laa share ngn mama :p

besa laa kalo dah ramai sume mcm tsunami.. :D

AbGJaS said...

Salam Combi,
Maaflah krn jarang2 singgah kat blog Combi nih..byk kerja.

Owh..ingatkan naik feri ke Labuan..
Combi duduk dalam Kelisa tu ke atau dlm pick-up Nissan kat belakang tuh?

Slmt Penganti Lama utk Combi n hubby (rujuk post lama)

echah_syed said...

abgjas >> tau mmg bz kan rite paper bbudak kan.. :)

naik feri kuala penyu jer..dua2 pun tak sbb combi masih kat darat.. :D


macih abgjas..combi kena dera ngn dak yani iteww :(

toce abgjas masih smpt singgah walopun bz banget !

Lily.Lulu. said...

feri old skool tuh auntie ...
cam takot pon ade ..
selamat ke sampai

hihihi ~

echah_syed said...

lily >> a'ah feri lame..org2 kampung tak takut lily..dah lali :p

kalo takmo naik pun takpa bole ikut jlnraya..