Thursday, September 11, 2008

kalut lagi mengarut..




dah 11 hari kita posa kan.. makin kalut lagi mengarut fikiran combi.ngape...??

ni laa sebab musababnyerr..

......... nak kemas rumah

......... nak plan masak utk 1st,2nd,3rd dan dan dan.. sehingga sebulan syawal.

......... nak nak nak banyaknyerr nak kena buat weiii !

mesti ade yg ckp alaa buat je ala kadar.. ngape nak peningkan kepala..posa tu yg lebih penting dari raya.korang ckp laa ape saje sebenarnyerr korang pun sama je seperti ape yg combi pikir.ngaku je laa ekeke :p

mahu tak mahu,suke tak suke raya tetap kena sambut.meriah tak meriah bukan pekara utama tp persiapan tetap wajib.mungkin utk teman2 yg balik kampung teda masalah utk buat persiapan bagai tapi mcm combi yg tak balik mmg sgt sarat dgn perkara yg harus dilakukan..

perantau mcm kami hari raya sgtlaa happening.bayangkan dari 1st raya sehingga hari-hari berikut mmg sentiasa ade je teman-teman yg bertandang.ada yg terpaksa booking hari utk buat open house sebagai memudahkan teman-teman beraya ke rumah.ini pun satu inisiatif yg sgt mesra alam gituu..

apapun combi berdoa semoga semua dipermudahkan dan bersederhana sgt dituntut dlm agama kita.raya ke tiga combi berada ditanah tinggi kundasang bersama famili..yezaaaaaaa !

*pic diatas tidak ade kena mengena dgn n3 ni ye.sukati je nak letak kat situ ekeke :p

18 comments:

Kamsiah said...

mcm saya gak,wat sikit2 tiap ari..baru tak kalut...hari ni basuh sarung sofa,esok buang sawang,lusa bla..bla..bla..
bab masak time raya tu kalut sikit kan..berkecah dapur,mana nak layan tamu,nak kemas dapur..aduiii..

Intan Rosnitta said...

Kena buat list, baru tak kalut!

:P

sakurasa 2 said...

Wah bestnya beraya di tanah tinggi kundasang, nanti bawa lemang rendng n dodol tak?

Ziana said...

mama holiday wof family ya raya ke-3 nnt??

best nyerrrrrr!!!
nk ikot leh x?

echah_syed said...

kamsiah >> betol laa kam..tahun ni combi berpakat dgn huby nak guna pinggan dan cawan kertas je.

thn sblom ni mmg terpaksa bergilir cuci pinggan dan tak terlayan tamu yg dtg :)


.........

intan >> nama pun raya tetap kalut laa intan :(


.........


sakura >> hehe kalo ade saki baki bole laa tu..tp dah ari ke 3 ade lagi ke mimi ??



..........

ziana >> jom jom :D

manje said...

salam combi

wat pelan2 combi... jaga diri bebaik k...

> hugs combi :)

^aNgRiAni^ said...

kak...yang pastinya yani nak datang sekapal ke umah akak

yehaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

muahhhssss

Mak Su said...

tak per, buat slow-slow, one by one

muadzlife said...

preparation mmg kene buat.. huhuhuu

x wat apa2 pun lagi ni..

IBU KUMBANG said...

Kak combi, saya belum lagi sampai tahap combi, sepuluh tahun lagi mungkin akan mengalami keadaan tu.. dah google resepi ke blum nie

Cakap Kosong said...

saya kalau raya memang angin aje, yelah tak atu apa nak hidang kalau org datang.

zany said...

raya setahun sekali kak kan? mesti nak meriah dalam bersederhana

echah_syed said...

manje >> slm manje..

thx yaa..apapun mmg kena tarik napas dlm2 ni..sabo jelaa :)

meh nak hugs manje gak :D


.......

yani >> sila sila nnt kita set time yaa :)

.......


maksu >> a'ah maksu sbb tgn ade 2 jek ekk :)


.......


muadz >> buat jgn tak buat maksu.. :)

baju bebudak dah beres ke??


........


IK >> tu laa mai merantau mcm combi baru tau sgt laa happening beraya jejauh dari famili :)

1st time raya kat sini 1985..combi ngn huby menangis dipagi raya tau sbb sedeh tambah pulak ketupat yg kami buat jd keras bole baling hanjing huhuhu.. :(

sgt memorable tau..spnjg hayat akan combi kenang :D


.........

CK >> takpe lame2 pandai laa tuu :)


.........


zany >> betol tu sederhana tp meriah..combi ni sbb teman2 kat sini ramai yg tak balik kampung jd kami marathon umah ke umah ler :)

penat tp sgt best.


..........

PerantauSepi1306 said...

salam ziarah... hmm kena wat checklist lah kut senang sket settlekan..kalo tak yg nak buat.. tu jadik nantilah buat.. lepas tu tak buat-buat.. hehehehehe

echah_syed said...

perantausepi >> a'ah bila byk bnde dlm kepala tatau nak mula dari mane..

kdg bila tangguh terus jd malas :(

lily.lulu said...

lily banyak berbuka kat luar jer ....

kerja x menentu auntie
sian kite
:(

echah_syed said...

lily >> takpe org bujang masih bole dimaafkan :p

suara said...

Salam combi...

Su tak payah pk nak buat menu apa raya nanti sbb mak mertua mmg dah ada menu tetap setiap tahun.
raya pertama - nasi minyak gulai ayam kg atau itek serati.
raya kedua - rumah tertutup sbb merayap rumah sedara mara lak. kalau ada tamu datang, hidang kueh dan biskut
raya ketiga - roti jala gulai kuzi