Wednesday, September 10, 2008

putih..

~ mokcik kepoh aka kepochi gituu ~


terpentan gak combi sekejap..

alya : mamayah ngape dorang sume pakai kain putih je..

combi : alya rase ngape..?

alya : ntah..

combi : sbb bila kita mati nnt pun kita dibungkus dgn kain putih je.teda lagi kaler pink,biru,hijau,kuning dan bagai kaler lagi mcm yg alya pakai skrg ni..

alya : ngape pulak ? (aku pun dok cari idea nak ckp dgn jelas tp mesti laa padan dgn tahap pemikiran dia yg baru 6 tahun..)

combi : putih tu bersih ALLAH suke kat org yg bersih..lagi pun kita gi sana bkn nak tayang baju sape yg paling cantek..kita nak gi solat (aku sebut solat sbb kalo aku sebut ibadat penin lak kepala dia..hehehh)

alya : cikgu ckp alya kena posa kalo nak masuk syurga..mamayah tau tak (dgn penuh perasaan dia ckp..) kalo kita tak posa,tak solat nnt kita masuk neraka..lepas tu dia pun bla bla bla..smpi laa dia ckp dlm neraka tu ade api.

combi : mane alya tau pasal syurga & neraka..?

alya : cikgu yg ckp..dlm syurga kita bole minta ape je yg kita nak.best tau mamayah.

dia kasi kena combi..'dulu mesti cikgu tadika mamayah tak ckp pasal syurga & neraka kan.sbb tu mamayah tak tahu.. ' lorr dia mmg suke kondem combi sbb cikgu dia yg paling best laa kunun.sume laa cikgu dia sabo jelaa aku :(

lega rase walopun sekolah dia 95% budak bkn islam tapi cikgu dia tetap selit bab agama.tadika tu mmg ramai budak non muslim (kristian).tadika yg 100% muslim pun ade tp kakak dia dulu pun tadika ni gak.

~ apa yg kami borak kat atas kebetulan kami sedang menonton tv..pastu kan ade iklan bakal haji & hajah nak gi mekah..so inilaa yg mokcik tu dok pok pek pok pek..sehingga arini dah 9 hari dia posa baru sehari dia ponteng.sgt laa tabah walopun keletihan :) ~

13 comments:

IBU KUMBANG said...

bagusnya... orang yang dah akil baligh pun kadang2 kantoi!

ras-adieza said...

selalunya budak2 akan bertanya dan bertanya. Anak-anak saya kalau bertanya terus direct to the point tambah lagi kalau bab perempuan yang sudah baligh....tau2 lah...apa yang nak ditanya. nape tumbuh...tu..nape ni...

Tanya lak depan orang, susah saya nak cari jawapan yang faham tapi menggunakan ayat yang baik dan tak lucah.

echah_syed said...

IK >> tu laa pasal..combi pernah dgr budak2 ni mcm span.ape yg dorang nmpk & dgr sume diserap dlm minda..tu yg kita kena alert.


............


ras >> yg combi rase lawak & nak gelak2 guling bila dgr pasal bulu sbb my bujang pernah ckp yg dia tak suke bulu2 kat bdn dia..

dia ckp bulu roma dia lebat mcm abah..pastu dia ckp takmo bulu dada..sabo jelaa :p

dorang ade gen al-arabi tu yg bulu lebat ekeke :D

Intan Rosnitta said...

Comel je makcik kecik ni...leh buat menantu.. :P

Mak Su said...

bagus dia belajar dari kecil

echah_syed said...

intanku >> ekeke.. mahal hantaran tu :p


...........


maksu >> kepochi tol mokcik ni :D

Jard The Great said...

waaa....pandainyer anak u berbicara hal-ehwal islam..boleh masuk forum perdana la nnt... hehe

echah_syed said...

jard >> masuk forum perdana kanak2 dugro dumex ekeke :p

along said...

melentur buluh biar dari rebung...kannn masak per bukak nanti?

echah_syed said...

along >> yup..pandainyerr ekeke :p

arini masak sawi tumis air + ikan masin berbawang + sambal belacan + jantung pisang rebus.. ok tak??

utk my bujang goreng ayam je sbb dia tak suke ikan masin.

Cakap Kosong said...

budak2 memang banyak tanyer.

Kujie said...

bagus dia org bertanya ni
maksudnya dia alert dgn persekitaran

echah_syed said...

CK >> mmg pun.. :)


.........


kujie >> kepochi mmg dak ni.. :p