Wednesday, January 13, 2010

memori terindah tercipta disini..

penjara taiping yg dah tak digunakan lagi.mmg antik bangunan ni.kalau dulu bila lalu kat depan penjara ni rasa seram jek.mana tidaknyer takut ada banduan yg terlepas keluar.huhu lawaknyer combi :p

maxwell hill atau bukit larut merupakan tempat peranginan yg pertama sebelum adanye fraser hill,cameron highland dan genting highland.diatas puncak bukit ada beberapa resort yg bole disewa utk bermalam.tapi disebabkan bilik yg terhad kena ler booking awal.pengangkutan utk ke atas hanyalah dgn jip yg hanya beroperasi dari jam 8am sehingga 3pm.

utk yg tidak bermalam anda hanya dibenarkan 2 jam berada diatas bukit.lama tu sempat posing maut kat atas tu bergambo kenangan... :p


cantik tak jip tu..??model dah tentu cun bah ha ha ha :D

ermmm posing jgn tak posing... :p

bole jugak berjalan kaki tapi ia mengambil masa yg lama sbb kena menggunakan track yg disediakan.kalau dulu bole main short cut jek so bole cepat sampai diatas.bole sesat weiii kalau tak ikut track :(

tak sah kalau tak berkepit.. :D

tugu peringatan ape ekk.aduiii lupa la pulak :(

phewittttttt...

sgt comel kereta tu ekk.tapi mana lebih comel??kereta or model.kereta ni diletak depan pintu resort bersama dgn basikal tua dan beca sinonim dgn taiping bandar warisan.

combi lupa nama resort ni la.tapi tempatnye di dlm taman tasik taiping on d way nak pergi bukit larut.adehhh macamana bole lupa ni ekk.nmpk sgt mokcik dah semakin larut mcm bukit larut yg semakin dilupai..

ada playground dalam kolam renang dan kolam ni agak cetek sesuai utk kanak-kanak bermandi manda.ibubapa bole duduk didepan chalet utk memerhati anak-anak anda.

chalet 2 tingkat mengadap kolam renang..jom jom kita lepak!

yg paling best kita shopingggggggggggg!

bandar taiping dan bukit larut terpahat memori indah antara combi dgn huby disini.tapi masa tu hanyalah hubungan cikgu dan student sahaja.kami sama-sama mendaki bukit larut ketika aktiviti bersantai ke bukit larut bersama dgn kawan-kawan yg lain.antara kami tidak ada apa-apa perasaan pun ketika itu kerana cikgu sgt dihormati dan disegani.tapi ajal,maut dan jodoh ketentuan illahi kan..

ok setakat ni saja memori itu kalau nak tahu lebih lanjut kena bayar sbb bole buat sebuah novel ekeke.. :p

setiap kali balik kg kami mesti singgah taiping sbb kat sini ada cendol dan pasembor yg sgt sedap disamping shoping dan mengimbau kenangan lama.cewahhh! betul..sgt memorable beb.


*saat indah itu masih kekal dlm ingatan dimana memori indah tercipta disini.. (^_~)


layan jerr..



12 comments:

eelobor said...

terkejut la jgk, baca tajuk & 1st gmbr kt penjara. tak kan memori indah tercipta kt situh. hehehe

rosnanie said...

orang perempuan, pegi mana2 memang tak sah kalau tak shopping kan? Hehehe

AziS said...

mama...
skang sy mengajar kat sggs penang. dah dapat tukar ikut suami dah.

nanti kalau ada rezeki kita jumpa ya ;)

kakcikseroja said...

Salam Combi..

wah! ada juga tempat2 menarik kat Tepen ni ya? Nampak sangat dah lama kakcik tak jejak kaki ke Tepen.. :)

azieazah said...

ECHAH..
kerana dulu aku sekolah 2 tahun di Bagan Serai, aku selalu meronda Taiping tu dgn kengkawan (termasuk beberapa orang boyfren) hehehe...

Dan aku pernah hiking naik Bukit Larut dgn berjalan kaki sahaja dgn beberapa orang budak lelaki (grup Form 6 dari Sekolah KE (King Edward). Seronok gilosss..

Masa berlalu, 2,3 tahun lepas aku selalu ke Taiping (setiap bulan) sbb anak aku belajar 2 tahun di MRSM Taiping. Tapi jarang ada kesempatan meronda tasik tu.

Apapun Taiping memang sangat nostalgia, sbb tu diberi nama Bandar Warisan. Cendol, Rojak dan Laksa di bus stand area Kamunting Raya tu, perhhhh...!

@cu SaYaNg said...

dah lama acu tak ke sana...
lepas kakak pindah ke butterworth,acu pun dah ke sana lagi...

Dj Epoi said...

Semua gambaw2 Model lebih mengancam dari gambaw2 yg lain....
Bujang dikecualikan hahahaah...

Sian dia lanih....tgh buat apalah gamaknya...?

Terima kasik diatas komen Akak ..
Insyaalah saya akan lakukan yg terbaik Kak

mummyseri said...

samala kak..kite pon byk memori kat tepen.. lama tak g jenjalan sana x sempat pon kalo balik kejap2 aja..nnt nak spend masa jugek tuk taiping ..ada akak penah try kwetiau doli yg glamer kat taiping tu tak ?

echah_syed said...

eelobor >> saspen jer ekk :p


.........

ros >> betul tu...tak dpt beli yg mahal yg murah pun jadi ler. :)



.........

is >> oic sggs..patut nmpk semua girl jek :)


.........


kakcik >> byk lagi tmpt yg best tp combi pun tak sempat nak melawat semua.jom ler mai tepen :)

kakak dan adik combi tinggal dan bekerja disini.



........

azie >> dulu masa tunggu result spm aku keje kat taiping garment & supermarket berkat so aku dok kamunting.bila time gaji kami pekena mee kari kerang.wow bravo sedapp!

dulu mmg bole hiking guna jln short cut.skrg dah ade track so aku dgr berjam-jam baru sampai beb.


..........

acu >> nanti bila free bole la gi.dah byk perubahan kat taiping especialy kat taman tasek dah ada resort dan hotel.


............


dj >> model mmg cun *masuk bakul sendiri angkat ha ha ha :D

kat sini musim ujan teringat kat dia bro.

sama-sama bro..anak-anak adalah semangat kita.betul tak?


........

mummyseri >> o ye? mummyseri org mane ekk?

kuewtiau dolly tu bagi combi biasa jer.cuma nama dia dah pemes dari dulu tahun 70an lagi.so dah jadi buah mulut org.skrg dah mahal sbb dah bukak restoran ada ekon lagik.


........

AbGJaS said...

Hi Combi,
Best nye dpt jenjalan dlm kedinginan udara yg segar...

Abgjas x sampai Perak lagi tp faham dialek perak menerusi siri pi mai tang tu and mr.Os...

amende kate?

echah_syed said...

abgjas >> combi pun suke dgr dialek peghok tapi combi dah sempadan penang dialek mcm budin bercakap :p

syeikh abudin aka imuda :)

jom ler gi peghok!

Anonymous said...

aii..tumpang singgah..
yg tu..tugu peringatan perang,lg 1 kamal lodge..tmpt dia mmg cantik..

-miell-(org taiping)