Wednesday, January 9, 2008

bertuah punya MENANTU..

pak deri seorg yg tamak harta.dia menawarkan anak dara suntinya yg cantik kpd golongan yg kaya raya sahaja.suatu hari..UJ seorg usahawan muda ingin melamar anak pak deri.beliau cukup sifat tanpa cacat.tiba waktu maghrib,azan berkumandang.pak deri mengajak UJ utk solat berjemaah.UJ gelabah kerana sblom ini tidak pernah solat..

lalu UJ masuk ke bilik utk menemui isterinya."sayang..abg tak pernah solat"."tak pa bang..ikut saja apa yg ayah buat."isterinya berbisik.UJ pun keluar utk solat bersama pak deri.setelah pak deri takbir,UJ pun ikut takbir lalu pak deri membaca surah alfatihah.."bismillahirahmanirrahim..".UJ pun ikut membaca dgn lantang...bismillahirrahmanirrahim.."

oitts pelik menantu aku ni..mahzab mana yg dia ikut?setahu aku,imam saja yg baca kuat2..getus hati pak deri.dia terus membaca surah al- fatihah namun UJ pun turut membaca surah al-fatihah dgn kuat seolah2 seorg budak yg baru belajar mengaji..

pak deri pelik lalu terus berpaling ke belakang utk melihat UJ.UJ turut berpaling ke belakang kerana mengikut gerak langkah pak deri."uishhh! gila ke menantu aku ini..??"

pak deri berjalan ke depan utk menjauhkan diri dari UJ.UJ pun turut berjalan ke depan mengikut langkah pak deri.pak deri terus melarikan diri melalui pintu depan dan terus menuju ke sawah ditepi rumahnya.UJ terus berlari mengejar pak deri sampai ke tepi sawah.tiba2 pak deri tergelincir lalu jatuh ke dlm sawah padi.UJ pun turut menjatuhkan badannya ke dalam sawah seolah2 tergelincir..

pak deri pun terus bertanya.."UJ..kenapa hang ikut aku sampai ke sawah ni?""ayah..susah nya mahu solat maghrib ni..baru saya tau..sampai kena berlari.."

sempena awal muharam ni marilah kita jadikan ikhtibar..kepada calon2 menantu kepada bapa mertua seperti mat gebu, hannan,shai,arsaili,bani,budin(bakal pengantin baru)atau yg teringin nak cari mertua baru seperti ku nadzri,uj,ks,azlanlin,abg jas,sebol,abg putra,5sal,junaidix,rio,abg long,pakngah,tokngah,toknabe,mat redo dan yg combi terlupa sebut nama..mari lah kita menambah ilmu kerana makin kita tahu..makin byk yg kita tak tahu..setuju dak??

nota jari: tazkirah ini combi petik dari al-muzakkir,Persatuan Guru Pelatih Islam Institut perguruan Gaya,Kota Kinabalu,Sabah.

23 comments:

Hannan said...

mat gebu, dgr tu... ambik iktibar dan pengajaran yer..
iskh2... orang2 muda zaman skarang..
apa nak jadi laaa...

Abang Putra said...

Combi,
La mana hang tau saya nak cari mertua baru ni. Combi ni macam bomoh lah. Bijak betul meneka.

echah_syed said...

hannan >> hehehe..bljr dari skrg ye doc..jgn jd cm UJ tuu... :(


abg putra >> combi detect guna google..jgn noty2 arr

UncleJ said...

ish combi...hang ni tak takut kena saman ka? berani sungguh hang guna nama UJ tanpa izin tu...

nasib baik nama saya dgn deri dlm citer tu, cool sikit saya dah...hehehe

UJ sebenarnya jauh sgt dari watak tu ...the real UJ adalah seorang yg beriman....ekekeke

ramai pulak sekarang yg terikut style cerita mcm nih...dah berjangkit pulak dah...ni semua Big B punya kerja la nih...

echah_syed said...

uj..tu saper ekk??yer ker bro..amin ya rabbal alamin..

combi buat sempena maal hijrah..so marilah kita beralih dari yg baik bertambah2 lagi baiknyerr..

uj marah ker??? sori :(

norza said...

Sebagai ingatan terhadap golongan muda, bagus la combi jentik2 sikit depa tu... Yg lain, terpulanglah, eik? Cuit sini sikit, cuit sana sikit...adatlah kita ingat-mengingati supaya tak lalai. Kan, kann??

Satu lagi yg menyedihkan, golongan remaja (yg masih study di kolej/U atau bekerja part-time) suka sgt berjaga malam dan tidur waktu siang. Tabiat ni sungguh merimaskan...ni semua gara2 berinternet. Patutlah jam 3 pagi di KL masih byk kereta bersimpang siur.

DUNIABUDIN said...

Benciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. Tamau kawan lagiiiiiiiiiiiiiiiii

echah_syed said...

norza >> cuit2 membawa bahagia tak ngaper norz...takut ade yg berperang dgn perasaan dendam dan amarah..bkn sume org suka dicuit..tol dak??

n3 ni combi buat sebagai penglibur lara..jgn ade yg ambil hati..


budin >> marah ker bang??adehh !! dah lupa ker..ulamak jarang melatah bila dicuit..

xmo kawan combi lagi ker?? benci tandanyerr sayang bangat tu sama aku..!! :p

Jie said...

erk...combi.

aku nk jari mak mertua yg cengei..anak² cyber aku berlambak² ni..nk yg mana..cik mika, yonna, kiki,lia, koko, wawa,ateh...bla..bla...bla...

tpi mak mertua cengei....mcm mak bawang!

kunadzri said...

combi...malam2 nanti...sunyi2 skit...pak deri bagi 'moral of the story' dari hidangan `food for thought' yg lazat ni...la ni mata separa terbuka...ari yg teramat bizi.....

echah_syed said...

jie >> bila hg mai blog aku mesti saing ngn deri..bukti kt ats tu..jnji ekk mai nek gerek sama2..adehh!! norz dok jeling kt aku tu..

mertua cengei??maner menantu takut tu last2 dia bw larik terus anak kita jie..sape nk jwp??


ku nadzri >> TQ pak deri..ehh sape ni??aku bermimpi ker?cubit sket pp..mmg betol ajk masjid rupanyerr.. :)

slmt dtg ke comment corner..tq laa bz pun smpt intai blog combi..

arsaili said...

salam maal hijrah aunty

Lily.Lulu. said...

salam maal hijrah auntieeee
:)

Rio said...

,Salam Maal Hijrah.Com pun cun dalam menghasilkan entri satira.Minta tolong boleh tak? Kindly email your address to:rio_alang_sedayu@yahoo.com.my.

DUNIABUDIN said...

salam maal hijrah auntie...
E eh akupun terikut dak arsaili dengan si lulu tu.. Maaf Combi.

Combi lepas ni nak makan apa. Budin boleh belanja. Lepas jadi pengantin baru nanti Budin nak bawak bini Budin tu makan angin kat gunung Kinabalu. Nak suruh dia panjat gunung tu sampai puncak. Kalau tak panjant, Budin panjat dia.

Masa tu nanti Budin boleh belanja Combi makan. Combi mintak je apa Combi nak. Kalau tak, Budin makan Combi... Panggang atas bara api paling panas dalam planet matahari.

Amboi..sedapnye kata kite bakal pengantin baru... Marah Abg Putra dengan UJ tu dengar...

Ziana said...

mama...
salam hijrah utk mama n family..

menantu?
mertua?
:)

~miss u mama~

echah_syed said...

arsaili >> slm anakanda arsaili..smpt jengok antie walaupun bz ekk

~takecare ~

echah_syed said...

lily >> slm lily ku..cuti gi maner?? date ker?? ermmmmm..

~ takecare ~

echah_syed said...

TQ rio mai blog combi..nnt combi send ekk..

~ combi dah nmpk pic rio..jie send kt email..tq benarkan combi share pic tuu..mmg emsemm org larut matang ni tauu.. :)

kunadzri said...

Ok combi...assalamu`alaikum...
kemaghin tak leh nak komen sbb mata laloq mcm garfield.ni deri nak buat huraian ringkas(??):
1.UJ, Pak deri & anak dia, katakanlah nama dia Sicombicun, adalah manusia biasa yg tak sempurna amalan mereka, spt juga org2 lain.
2.Sebelum kita tiru gaya bebas sapa2 pun, kita kena ada sikit2 pengetahuan ttg gaya tu. Jadi, pi la enrol utk belajar teknik2 gaya bebas dan jugak gaya2 lain spt kuak kupu2 & kuak lentang.
3.Usul periksa dulu pak deri tu samada sifat dia cukup ka nak jadi imam, mana tau kut2 geng ayah pin ataupun kaki kelentong.
4.nak pilih menantu samalah jugak nak pilih mentua, kena ada check & balance. beriman no 1, berharta no.2. Dua-dua ada lagi kaww...
5.Beramal tanpa ilmu tu songsang.
6.Berilmu tapi tak beramal memang tak guna seduit pun.
7.Beramal dgn ilmu yg sedikit tapi konsisten mmg cantik sangat2.
8.Beramal dgn ilmu yg sarat di dada, konsisten pulak tu, adalah setinggi-tinggi darjah yg dituntut...kalau dapat capai yg ni...perghhhh...
9.UJ & Pak Deri belum terlambat lagi...cepat2 pi enrol kat kelas2 dewasa. Jgn silap enrol kat kursus lain pulak...
10.Bawak la Sicombicun tu sekali nak make sure depa tak kona kok lain.
Sekian adanya...semuga pagi Jumaat tahun baru ini membawa berkat untuk combi & semua rakan2 blogger.

echah_syed said...

mmmm..kt maner jer mesti nak buat havoc abg bud ni tauu..

nk panjat gunung?? bole ker?? xpaa nnt combi sediakan ambulan ngn bulan sabit merah..

abg bud ni asik keje jer..relax laa bro..mai laa jjln kt sabah..ambek angin gunung.kt sini byk awekz yg cun2 tau..hehehe :p

belanja mkn??yeezzaaa ni yg combi nk dgr..blnja mkn kt putra seafood arr..jgn buat2 lupa yaa !!

jeles ker??abg putra pun coming soon..tol dak abg put?? ekeke :D

UJ ni combi tabik springg..sbb combi nak vote utk suami mithali maal hijrah 1430..caiyo laaa bro !!

echah_syed said...

ziana >> kakdik..ermm kena pilih betol2 ni..hehehe :)

nak jd menantu pun tak senang..nak jd mertua pun tak susah..sume kena tanya hati..


~ cyg kakdik gak ~

echah_syed said...

ws..bila dah baca komen deri ni..combi tatau nak mula tulis dari maner..blurr terus..otak pun jem :p

jd combi decide..setuju sume yg diatas.. :)

TQ mai komen kt blog cheQ walaupun bz ngn segala drawing bagai.. :(

btw combi nk minta maap dulu kot ade yg gurau combi tersentuh dan terkuar dari norma2 manusia normal.. :p

combi ni pun kdg2 biol gak..huhuhu

~ jgn serik komen lagi deri yaa ~

~ TQ ~